Składniki ( na ponad 20 szt) :
ciasto:
- ok. 20 sztuk dużych ziemniaków (14 surowych, 6 ugotowanych )
- 2- 3 łyżki mąki ziemniaczanej ( skrobi ziemniaczanej)
farsz :
- 1/2 kg zmielonego mięsa wieprzowego (łopatki lub karczku, najlepiej niezbyt chudej) lub tyle samo mięsa z pieczeni lub rosołu, zmielonego w maszynce, na zdjęciu mięso z kurczaka)
- duża cebula
- dwa, trzy ząbki czosnku
- dwie łyżeczki majeranku
- duuuża szczypta pieprzu
- duża szczypta chili
- 3 łyżki rosołu lub wody
- sól (ok. pół lub cała łyżeczka)
do polania:
- ok. 20 dkg wędzonego boczku lub kiełbasy
- duża, pokrojona w kostkę cebula
Do mięsa dodać startą na tarce lub zmieloną cebulę, rozgnieciony czosnek, zimny rosół lub wodę i przyprawy, dobrze wymieszać.
6 ziemniaków ugotować w dobrze osolonej wodzie, utłuc na bardzo gładkie puree lub przekręcić przez maszynkę, ewentualnie zblendować, ostudzić. Pozostałe ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, przełożyć na sito wyłożone ściereczką lub kilkakrotnie złożoną gazą, mocno odcisnąć, płyn zachować. Po kilku minutach na dno naczynia z płynem opadnie skrobia, należy odlać wodę, a mętną skrobię dodać do ziemniaków. Wymieszać starte ziemniaki z ugotowanymi, dodać płynną skrobię i mąkę ziemniaczaną. Jeśli skrobi z ziemniaków było mało, można dać łyżkę mąki więcej. W dużym garnku zagotować wodę, osolić ( ok. łyżeczką soli). Żeby sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję uformować małą kulkę z ciasta i gotować ok. 10 minut. Jeśli się rozpada i jest bardzo miękka - dodać do ciasta łyżkę mąki ziemniaczanej, ponownie zagnieść i przeprowadzić próbę jeszcze raz i ewentualnie dodać jeszcze trochę mąki. Mokrą dłonią z ciasta odrywać kulki , spłaszczać na dłoni na placek, nakładać na środek farsz i zaklejać formując kule lub spłaszczone na końcach cepeliny. Układać na podsypanym mąką blacie. Wielkość klusek to sprawa upodobań, każdy niech wybierze odpowiednią dla siebie. Kluski wkładać na wrzącą, osoloną wodę. Gotować na małym ogniu, zbyt intensywne bulgotamie powoduje rozpadanie się klusek. W zależności od wielkości, po ok. 20 -30 minutach powinny być dobre. Trzeba wyjąć jedną, przekroić i zobaczyć czy mięso w środku jest ugotowane. Te z farszem z mięsa gotowanego powinny być dobre wcześniej. Pokrojony w kostkę boczek czy kiełbasę razem z cebulą podsmażyć na złoto, na 2-3 łyżkach oleju.
Przy pomocy łyżki cedzakowej wyłożyć pyzy na talerz, polać tłuszczem z podsmażoną cebulą i boczkiem lub kiełbasą. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/02/najlepsze-pyzy-z-miesem-kartacze.html#sthash.asYdJg8O.dpuf