-неизвестно

 -Поиск по дневнику

Поиск сообщений в rusudan_gelashvili

 -Подписка по e-mail

 

 -Интересы

астрология вязание кулинария

 -Статистика

Статистика LiveInternet.ru: показано количество хитов и посетителей
Создан: 05.06.2009
Записей:
Комментариев:
Написано: 3267


Фарбуємо писанки в рослинних відварах

Суббота, 11 Апреля 2015 г. 13:25 + в цитатник
Цитата сообщения Наталья_Ивушка Фарбуємо писанки в рослинних відварах

До того, як винайшли харчові та синтетичні барвники, писанкарі користувалися натуральними джерелами барв тваринного і рослинного походження. З часом знання про застосування відварів почали втрачатися, стала зникати і традиція писати писанку. На щастя, вона відродилася завдяки плеяді невтомних майстрів, писачок дедалі частіше стає “бажаним гостем” в українських родинах по всій країні; повертається до нас і звичай фарбувати писанку в рослинних відварах.
Пропонуємо вашій увазі рецепти приготування відварів зі свіжої сировини. Наприкінці березня — на початку квітня піднімається зелень, після тихих дощів швидко зростають чистотіл, кропива, деревій, сережки на березах. Всі ці рослини здатні рівно зафарбувати яйце пастельними приємними відтінками.
Чистотіл, деревій, березові сережки подарують писанці (крашанці та крапанці) ніжно-жовту барву, кропива — ясно-зелену.
Так виглядають писанки, зафарбовані свіжим листям кропиви


Для приготування відвару, крім рослини та води, потрібен іще один обов'язковий компонент — протравлювач. У конкретному випадку йдеться про квасци (галун) - це подвійні солі сірчаної кислоти, безколірні природні мінерали. Продаються в аптеці. Застосовуються в косметичній галузі, медицині. Вони легко розчиняються у воді. На 200 мл води протравлювача достатньо на кінчику ножа.



До свята Воскресіння Господнього раніше готувалися ще з літа, для майбутніх писанок приберігали засушені ягоди та квіти. Сьогодні, якщо є бажання пофарбувати писанку в інтенсивні природні кольори, наприклад, в червоний, потрібно придбати засушені корені марени красильної (для цього відвару протрава не потрібна).
У темні відтінки синього фарбують ягоди чорниці, бузини — їх з літа заморожують, а тоді весною готують відвар (чорниці відмінно фарбують навіть після піврічного перебування в морозильній камері).


Так виглядає писанка, зафарбована свіжими ягодами бузини

Якщо ні ягід, ні марени немає під рукою, тоді стануть у нагоді свіжі трави. Вони ростуть поруч, доступні кожному, то ж витрати будуть мінімальними — купуємо протравлювач і починаємо готувати відвар.

Відвар зі свіжого листя кропиви
В рослинному відварі можна фарбувати й крашанки, й крапанки, й писанки. Для писанок спершу слід відварити білі або світло-бежеві яйця. Коли вони з гарячих стануть теплими, починаємо розпис. Візьміть нескладний однотипний орнамент, який не передбачає фарбування в кілька кольорів. Якщо ви тільки пробуєте себе в писанкарстві чи в натуральних барвниках, краще почати з однотонних зразків.



Якщо писачка немає, можна виготовити крапанку — покрапати на біле відварене яйце запаленою свічкою: там, де впала крапля, шкаралупа лишиться білою, решту поверхні зафарбує відвар.
Пропонуємо конкретний рецепт стосовно свіжої кропиви.
Фарбувати можна і собачою, і дводомною кропивою. В даному разі йтиметься про дводомну.
Це висока (до 150 см) рослина з лапатим жалким листям. Росте вона повсюдно — на узбіччях доріг, біля річок, коло жител. Для відвару жнемо хороший оберемок молодої кропиви, заливаємо холодною водою на кілька годин, потім віджимаємо і готуємо відвар:
до металевої високої посудини кладемо листя кропиви і ллємо десь 230 мл води, щоб на виході отримати 200 мл води. Варимо на повільному вогні протягом 15 хвилин.

Обережно! Кропива не тільки пекуча, - коли її варити, вона ще й піниться.
Готовий відвар треба процідити крізь сито чи марлю в півлітрову банку, додати дрібку квасців. Як тільки відвар дещо охолоне, починаємо фарбувати.
Тривалість фарбування — від півгодини і довше. Кропив'яний відвар досить стійкий, довго не псується. А ще він “рухливий” - спочатку фарбує в світлий зеленавий відтінок, згодом починає давати бронзові тони. Відвар забезпечує градацію відтінків, з часом, коли настоїться, тло писанок стає все більш глибоким та темним.

Минулого літа зібрала в балці квіти безсмертника, приготувала відвар і заморозила. Роботою з розмороженим відваром задоволена, гарно він поєднується з цибулинням та чорним чорничним тлом. Барви отримуються спокійними, вони об'єднали писанки в групу "Барв сплячої весни".





image
image

ФАРБУВАННЯ ПРИРОДНІМИ БАРВНИКАМИ. КУКУРУДЗЯНІ РИЛЬЦЯ І МАЛЬВА

 

Робота на перепелиному, курячому та гусячому яйцях.

Зокрема, за традиційними зразками Курщини.

Кольористика - авторська.

Барви рідної землі. Фарбуємо мальвами

 

Квітують мальви! Яка розкіш! Стільки барв. Але для фарбування писанок годяться лише темні квіти.
Знайшла при дорозі ось такі. В долоні помістилися. Бувають і темніші сорти.
Що для вас мальва? У кожного знайдеться неповторна відповідь. 
Для мене - це тендітна вежа. Перед іншими квітами ми схиляємо коліна, щоб вдихнути запах. Мальва - вища за людський зріст, і тому, милуючись нею, ми підіймаємо очі до неба. Прекрасна квітка. Засушена вона фарбує яйце в блакитний відтінок, свіжа - у насичену зелену барву.

Ось цю писанку спочатку було пофарбовано у відварі кукурудзяних рилець, потім - квітами мальви.
Традиційна писанка Курщини. 
Кольористика - авторська.

 

ФАРБУЄМО ЯГОДАМИ БУЗИНИ

 

 

Коли виймаєш бузинову писанку з відвару, вона така світла, соковита, а як тільки зводиш віск, писанка враз темнішає, відтінок стає глибшим.
Писанки писано на курячих яйцях, по білому тлу, за традиційними зразками полтавських писанок. 
Фарбувалися у відварі бузини двічі.

ТРАВЛЕНА ПИСАНКА. ЯК УНИКНУТИ ПОМИЛОК

 

Травлені оцтом писанки можна виготовляти на білих, коричневих і бежевих яйцях. Якщо вони курячі, підійдуть всі, аби цілі. Травленню піддаються також перепелині, гусячі, страусині яйця. Качині для цієї техніки не підходять.
Як уникнути помилок у роботі з травленою писанкою?
Якщо ми розписали біле яйце, процес витравлювання може зайняти до трьох годин. Коричневі яйця займають трохи менше часу - до 2-2,5 год.
Якщо перетримати, оцет роз’їсть орнамент, яйце стане надто тонким, трісне (як на фото справа).
Інша можлива помилка - плями. Все яйце набуває білого тла, але лишаються коричневі острівці, що псують загальний вигляд писанки (як на фото зліва). Чому так стається? Тому що писанку поклали до банки з оцтом і забули про неї. Приблизно через годину протравлювання варто дістати писанку та очистити її від витравлених часток, тоді процес виїдання відбуватиметься рівномірніше, і нам вдасться досягти рівного тла без плям.

ПРИРОДНІ ТА ШТУЧНІ БАРВИ НА ПИСАНКАХ

 

Завершила серію писанок із рослинним орнаментом.
За мотивами традиційних зразків Поділля, Полісся, Сокальщини, Буковини.
Барвники:
жовтавий - свіже листя каштана;
світло-коричневий - цибулиння;
чорний - осінні ягоди бузини.

Вгадали, де штучні барви? Лише на одній із писанок.

РОБОТА З ПЕРЕПЕЛИНИМИ ЯЙЦЯМИ

 

Кілька особливостей:
1) надфілем їх не видути, застосовую манікюрний набір та конусну насадку;
2) писачок потрібно добре, як зазвичай, розігрівати, а потім чекати, доки віск застигне настільки, щоб лінії були якомога акуратними та тонкими, інакше віск просто розтечеться;
3) поверхня перепелиного яйця ніжна, писачок легко шкрябає та пошкоджує її, тому торкатися до яйця писачком потрібно ледь-ледь;
4) яйце слабо вбирає барви, але це не стосується бузинового відвару. Ним воно вдало фарбується;
5) до зняття воску поверхня яйця доволі бліда, але під час нагрівання віск розтікається поверхнею і барви оживають - писанка стає на тон темнішою. Це видно на першому фото (права сторона зведена, ліва - ні);
6) якщо віск при зведенні не покриє котроїсь ділянки, то вона так і лишиться світлою плямою.

БУЗИНОВІ ПИСАНКИ. ГУСЯЧІ ТА ПЕРЕПЕЛИНІ ЯЙЦЯ

 

Фарбування ягодами осінньої бузини

Рубрики:  xatva/Писанка

 

Добавить комментарий:
Текст комментария: смайлики

Проверка орфографии: (найти ошибки)

Прикрепить картинку:

 Переводить URL в ссылку
 Подписаться на комментарии
 Подписать картинку