neolit
Új füge nyitva, bemutatva a törékeny élőlényt és a benne lévő magokat
~ 9300 ie: A fügék a Jordán-völgyben fejlődtek ki [15]
~ 8000 ie: Squash-t töltöttek Mexikóban
IE 8000–5000: A banánfejlődés régészeti és paleokörnyezeti bizonyítéka a Kuk-mocsárban, Pápua Új-Guinea nyugati felvidéki tartományában. [16] [17]
IE 8000–5000: A burgonya legkorábbi kiképzése a Titicaca-tó szomszédságában. [eighteen]
~ 8000 ie: A vadolajbogyókat neolitikum népei gyűjtötték össze [19]
~ Ie 7000: Gabona (gabona) készítés Szíriában [15]
~ 7000 ie: A kínai gazdálkodók elkezdték a rizst és a köles termesztését, az ember által előidézett áradások és lángok felhasználásával a fejlesztési rendé r. [15]
~ 7000 ie: A vad teosintéből származó kukoricaszerű növények Mexikóban kezdtek megjelenni. [15]
~ 7000: ie: A kínai városlakók kevert italokat készítettek kis mértékben és egyedi méretben, olyan alkotási ciklussal és technikákkal, mint az ókori Egyiptom és Mezopotámia. [twenty]
~ 7000: ie: A juhokat Nyugat-Ázsiából kiindulva szemfogakkal szelídítették meg a letelepedett mezőgazdaság megalapítása előtt 카지노사이트
~ 3900 ie: Mezopotámiában (az ókori Irakban) a lager korai bizonyítéka egy sumer szonett, amely tiszteletben tartja Ninkasit, az erjesztés jótevő istennőjét, amely a legmeghatározottabb tartós sörképletet tartalmazza, amely a gabonából főzet kenyér útján történő létrehozását ábrázolja. 33]
~ 3500 ie: A mai Irán mai területén keletkezett sör.
~ 3500 ie: Az akvakultúra Kínában az alap ponty termesztésével kezdődik. [34]
~ 3500-3000, ie: Többféle juhot állítottak fel a régi Mezopotámiában és Egyiptomban [21]: 3
~ 3000 körül: Pálmaolaj található abydosi temetkezési kamrában. [35]
~ 3000 körül: A bor szőlőjének fejlődése átterjedt a Termékeny Félholdra, a Jordán-völgybe és Egyiptomba. [24]
~ 3000 körül: A napraforgót először Észak-Amerikában fejlesztették ki. [15]
~ 3000 körül: Dél-Amerika Andok körzete burgonyát fejleszt. [15]
~ 3000 ie: A görögdinnye fejlődésének régészeti bizonyítéka az elavult Egyiptomban. A görögdinnye elválasztó vásznakon jelent meg; a magokat és a leveleket sírokban tárolták. [thirty]
~ 3000 körül: A sört germán és kelta törzsek terjesztették Európán keresztül [36]
~ 3000 körül: Sakkárában talált két alabástrom tartály, amely Egyiptom első dinasztiájából származik, sajtot tartalmazott. [37] Ezeket a Kr. E. 3000 körüli temetkezési helyen helyezték el. [38]
~ 2500 körül: A vaddisznókból kicsúszott házisertésekről ismert, hogy Kr.e. 2500 körül léteztek az élvonalbeli Magyarországon és Troy-ban; Jericho és Egyiptom korábbi agyagedényei vaddisznókat ábrázolnak. [21]: 8
~ 2500 körül: A gyöngy kölest megszelídítették a nyugat-afrikai Száhel körzetben, ami igazolja a gyöngy köles Maliban való fejlődését. [39]
Ie. 1500-1500: Néhány úticél időtartama régészeti bizonyítékkal a burgonya felfalására és fejlesztésére a dél-amerikai kontinensen.
IE 2000-1500: Megkezdődik a rizsfejlődés a Gangesz felső és középső részén. [22]
~ 2000 ie: Egyiptomi sajtkészítés vizuális bizonyítéka, amelyet az egyiptomi temetkezési falfestményeknél találtak. [40]
~ 1900 ie: Bizonyíték a cheddarra (GA.UAR) az Ur harmadik dinasztia sumér ékírásos írásaiban [41]