-Рубрики

 -Поиск по дневнику

Поиск сообщений в LusindaKvadr

 -Подписка по e-mail

 


Путівник з української кухні

Пятница, 19 Августа 2016 г. 15:40 + в цитатник
Цитата сообщения Наталья_Ивушка Путівник з української кухні

 

Путівник з української кухні

І хоча Україна відома на весь світ такими національними, унікальними стравами, як борщ, вареники та сало, це зовсім не входить у щоденний раціон українців.

Більше того, кожен регіон України має свої власні улюблені, особливі страви, а також відзначається те, що традиційну їжу української кухні у різних містах готують по-різному.

Наприклад, у Приморську Запорізької області у червоний борщ не додають буряк,

а на сході України цю страву готують за особливими рецептами, приправляючи її огірками, вареними яйцями та оцтом.

 

Також у цій місцевості знають 50 рецептів окрошки, яка не дуже популярна у інших регіонах України.

Західна Україна завжди відзначалась різноманітними мясними стравами, тут в обов’язкове святкове меню входять — домашня ковбаска та холодець із хріном.

На півночі країни готують «печеню» — жарке з картоплею, капустою і м’ясом, причому обов’язково в духовці та у горщиках.

Також не уявляють застілля без дерунів, а в Коростені (Житомирська область) цій страві навіть поставили пам’ятника.

У центрі пишаються своїми галушками, тут кожна господиня має власний рецепт.

Кулінарія на Півночі

У прикордонних північних містах України хизуються стравою під назвою — жарке. Це запечена у глиняному горщику картопля зі свининою або яловичиною і обов’язково з квашеною капустою.

Недивлячись на те, що страва в основному побутує у селах, користується вона популярністю і у Чернігові.

Друга за попитом страва на чернігівщині, це пиріжки та пиріжки з калиною, котрі дуже полюбляють місцеві жителі. 

Житомиряни відзначаються особливою любов’ю до дерунів.

Зокрема у Коростені проводять фестивалі та навіть поставили пам’ятник на честь цього кулінарного чуда.

Зазвичай деруни готують із тіста та тертої картоплі. Проте на Житомирі існують неординарні рецепти їх приготування із сиром в середині та готуючи їх у печі.

Особливим десертом у цій місцевості є вареники з чорницею і сметаною.

Цю солодку страву дуже полюбляють іноземні туристи.

Та приготувати це самостійно доволі важко, адже вона потребує неабиякої кулінарної вправності. Якщо чорницю можна купити на ринку, то ліпити тісто на вареники доведеться самому.  

Колоритні страви південних регіонів

Найбільш екзотичними та колоритними рецептами відзначається кухня півдня. Мабуть це через близкість до східної татарської кухні, зробили значний вплив  на улюблені страви жителів цих регіонів.

Їжа на півдні завжди має особливий смак, який надають духмяні різноманітні спеції з різних рослин.

Морське місто Одеса звичайно любить страви із риби.

Традиційне одеське блюдо — це биточки з бичків.

 

Бички — це дуже умовно, можна взяти будь-яку свіжу рибу: кільку або хамсу. Відриваєте голови, готуєте просте тісто, змішуєте його з рибою, робите биточки і смажите їх в олії. За словами корінних жителів, така закуска дуже смачна під пиво.

На узбережжі Азовського моря люблять солодкий перець, майже в усіх стравах також багато спецій.

Їжа тут більш перчена, ніж в інших регіонах.

Дуже люблять тут частувати млинами.

Для того, аби приготувати таку страву потрібно прісне тісто розкатати так тонко, щоб аж світилося, для начинки змішати сир з вершковим маслом. Потім все це звернути в рулет і запекти у духовці.

Татари у Криму та Херсоні не наголошують на своїй іжі, як на чомусь екстраординарному.

Для прикладу, традиційну страву лагман вживають у татарських сім’ях кожного тижня. Лагман — це перша страва, на бульйоні з м’яса, бажано яловичини, з овочами і домашньою локшиною.

Інша улюблена страва кримчан — долма. Це маленькі голубці, загорнуті у виноградне листя.

4f416fc243a627.41748519.248

Унікальні рецепти страв на сході України

На сході України дуже полюбляють готувати окрошку.

Тут побутує понад 50 рецептів цієї страви.

Один із найтиповіших рецептів приготування — це відварне м’ясо або варена ковбаса, огірки, редиска, зелень, відварені яйця.

Заправляється все сметаною або майонезом плюс заливка — квас, сироватка або мінеральна вода, кому що подобається. Додаємо ще сіль, цукор і гірчицю — і все готово.

Головна страва святкового меню — Голяшка по-донбаськи.

Голяшка повинна бути свиняча, з одного кабана виходить дві голяшки.

М’ясо на задній частині ноги має свій особливий смак, тому воно так цінується. М’ясо маринують, натирають сіллю і перцем, а потім запікають у фользі або в листковому тісті. Головне — запікати його при низькій температурі (160-180 градусів), але довго — кілька годин.

На Луганщині готують яловичину по-луганськи: для цього потрібно взяти вирізку, замаринувати її у майонезі з цибулею.

Потім смажите все на сковороді.

Ще тут полюбляють фаршировану курячу ніжку: видаляєте кістку зі стегенця і заповнюєте його овочевим фаршем — цибуля, морква і гриби.

Дніпропетровськ доволі часто вживає єврейські страви, одна з найпопулярніших — форшмак.

Це щось на кшталт паштету з оселедця і вершкового масла.

Дуже смачно та корисно.

Смачна та різноманітна кухня західної України

zvezda-receptov.ru_contentКухарі західною України завжди виділялися своєю пристрастю до готування.

Тут готують багато та смачно. Жоден святковий стіл не обходиться без вареників, із будь-якою начинкою: мясо, картопля, капуста, вишня, чорниці, суниці, сир тощо. Їх тут роблять взагалі дуже швидко — просто замішують тісто на воді, додаються туди яйця, за 20 хвилин роблять начинку, швиденько ліплять варенички і їдять.

На Різдво жоден святковий стіл на заході не обходиться без  домашньої ковбаски, холодця з хріном та голубців.

Тільки тут, в Україні, їдять знамениту мамалигу (кукурудзяну кашу).

Ще тут люблять чинахи, причому за своїм особливим рецептом.

Цю буковинську страву готують із м’яса, а точніше з копченими ребрами. Воно готується шарами з квасолею і картоплею. Спочатку кладете шар картоплі, шар квасолі, далі — копчені ребра і цибулю. Все це заливається водою і тушиться.  

Одна із найекзотичніших страв у цьому регіоні — це кров’янка.

Для приготування використовують свинячу кишку, у яку заправляють гречану кашу, свиняче філе та сало і кров свині, також по-різному додають спеції та приправи (молоко, борошно, перець, олія) та запікають це все у духовці.

Борошневі страви дуже полюбляють готувати в центральній Україні

У центральних областях дуже полюбляють харчуватись стравами із тіста, котрі неодноразово вживали герої оповідань та казок відомих письменників.

Наприклад, у полтавській області полюбляють вареники та галушки, а на Черкащині обожнюють червоний борщ із пампушками з часником.

Також на Полтавщині популярні полтавські Пундики.

Це різновид тонких коржів із тіста, яке замішують на яйцях і кефірі, а потім смажать на сковороді разом з цибулею. Пундики бувають солоними і солодкими, зі сметаною, але всі вони дуже смачні.

Також тут смакують галушками.

Кожна господиня готує по-своєму. Наприклад, варять  галушки з курячою начинкою, або з печінкою. Потрібно також вміти начинити кожну галушку м’ясом і цибулею.

РодзинкоюЧеркащини є капусняк.

Традиційна страва з нежирної свинини, картоплі, пшона, цибулі і обов’язково квашеної капусти.

Без-имени-1 (150x89, 30Kb)

 

 
Рубрики:  КУЛИНАРИЯ/из овощей
КУЛИНАРИЯ/блюда первые
ИНТЕРЕСНО/УКРАИНА
КУЛИНАРИЯ/мясо, сало
КУЛИНАРИЯ/блюда вторые

Понравилось: 1 пользователю

 

Добавить комментарий:
Текст комментария: смайлики

Проверка орфографии: (найти ошибки)

Прикрепить картинку:

 Переводить URL в ссылку
 Подписаться на комментарии
 Подписать картинку