pep-4o
http://pep-4o.blogspot.com/2011/08/blog-post_28.html
Эффектная закуска для официальных случаев.
Продукти:
За жълтата част:
2 жълтъка и 1 яйце
2 с. л. течно, но охладено масло
1 с.л. заквасена сметана (или гъсто кисело мляко, но аз използвах сметаната)
2 равни с. л. брашно
1/2 ч. л. бакпулвер
4-5 с.л. настъргано сирене
щипка риган
За зелената част:
2 белтъка и 1 яйце
2 с. л. течно, но охладено масло
2 с. л. заквасена сметана
2 пълни супени лъжици брашно
1/2 ч. л. бакпулвер
2 с.л. ситно нарязан магданоз
3 с.л. бланширан и ситно нарязан (пасиран) спанак (моя беше от замразения - 4 топки размразен и добре изстискан от водата)
щипка сол
За оранжевата част:
2 яйца + 1 белтък
2 с.л. течно, но охладено масло
1 с.л. заквасена сметана
2 пълни с. л. брашно
1/2 ч. л. бакпулвер
2 пълни с.л. лютеница
щипка сол, щипка чубрица
За пълнежа:
2 пакета крема сирене (от по 125гр)
100 гр. твърдо сирене
1 с.л. заквасена сметана
3 с. л. разтопено, но охладено масло
2-3 ск. - счукани - чесън
копър, черен пипер
Пилешко роле - около 250 гр. на тънки ленти (или шунка, филе, бекон - в много от големите магазини вече го режат на такива - тънки и правилни, по желание на клиента, ако нямате машинка за рязане на колбаси. А аз като имам, пък я използвам..... )
100 гр. маслинен пастет (т.е. пасирани 70 гр. черни маслини без костилка, хубаво отцедени от водата с 30 мл. зехтин
Приготвяне:
За всеки цвят от блата:
* Разбъркват се яйцата, заедно със сметаната и маслото, брашното и бакпулвера. Слага се съответната добавка, за да се получи жълто, зелено или оранжево тесто и съответната подправка.
* Или се разбиват добре всички общи съставки за блата. После се разделя тестото на три части и се оцветява със сответната добавка.
* Всяка част от сместа се поставя в отделен пош за еднократна употреба или найлоново пликче, които се поставят изправени в чашка, за да стоят самостоятелно, докато се работи с другите.
* Фурната се загрява на 170-180*
* Тава с приблизителни размери 40/35 см се застила с хартия за печене.
* Отрязва се ъгълчето на поша или пликчето и се нанасят неправилни ивици от различните видове тесто. Колкото са по-тесни ивиците, толкова повече броя ивици се получават и по-шарено става рулото. Чашите за пошовете се държат съвсем близо до тавата, защото сместа е течна и лесно излиза. Райетата се правят надлъжно в тавата - успоредно на дългата страна на тавата, тази от която после започва навиването на рулото - това е важно да се знае, защото аз не обърнах внимание на навиването и навих точно от обратната - по-тясната страна, за да се получи по-дебело руло. Да, ама не. Пак щеше да е шарено, но в едно парче щеше да се получат 1-2 цвята, не повече, точно заради тези раета.
* Блатът се пече в предварително загрятата фурна за 10-12 мин. - колкото да се стегне. Това си е почти омлет и не му трябва много печене, защото ако пресъхне ще се чупи, когато се навива.
* Поставя се топъл на кърпа, заедно с хартията и навива - както горе писах - хващайки дължината на шарките, на руло. Оставя се така поне 40-50 мин. да изстине добре и внимателно се развива.
* Всички продукти за пастета се поставят в блендер/купа и пасират до получаването на сравнително еднородна смес. Добавят се смачканите скилидки чесън, черен пипер и ситно нарязания копър.
* Блата се поставя на парче алуминиево фолио (или друго парче хартия за печене, тъй като това е вече влажно.
* Намазва се на - ни дебел, ни тънък пласт, около 3-4 мм, започвайки 2см. по-навътре от началото му; поставят се парчетата филе/шунка, следва тънък пласт от сиреновата смес, но този път се поставя и една ивица от маслинения пастет - толкова, колкото стигне пастета. Отново следват няколко парчета филе.
* Завива се на стегнато руло, опакова заедно с фолиото тип "бонбон" и прибира в хладилника за поне 2-3 часа да стегне.
* Рулото се развива и реже преди сервиране на филии, а по време на съхраняването му в хладилник - завива със свежо фолио. Рязането става много лесно - както при тортите, с остър нож, потопян в гореща вода при всяко рязане на парче. Така то не се намачква, а крема не се размазва.
Внимание поне 2см. от края на рулото не трябва да се намазва, защото при завиването му, сместа се измества. Не е голям проблем, тъй като филето също се измества и краищата му залепват за блата на рулото от външната страна, но е малко цапащо :)) докато се стегне.