Слива: питання щеплення і підщепи |
Наші читачі часто хочуть отримати відповіді на питання, пов'язані з доглядом за плодовими деревами. Ми попросили фахівців розповісти про карликові підщепи сливи і про можливість виростити сливу з кісточки.
Чи можна з кісточки сливи вподобаного сорту виростити плодоносне дерево?
Відповідає агроном розплідника: Слива, вирощена з кісточки, плодоносити буде. Питання лише в тому, якими виявляться її плоди. Треба розуміти, що сортність не зберігається при генеративному розмноженні, тобто розмноженні за допомогою кісточки. Результат може бути непередбачуваним. Ви можете отримати як хорошу смачну сливу, так і дрібну, кислу. Тут працює принцип простого везіння. При бажанні розмножити вподобаний сорт необхідно знайти дерево з такими ж плодами, прищепити гілочку на підщепу - на сливу, яка виросла з кісточки. Чи існують карликові підщепи для сливи? Відповідає Анатолій Міхєєв, кандидат сільськогосподарських наук: Справжніх карликових підщеп для сливи практично немає. В якійсь мірі зростання різних сортів сливи стримується при використанні в якості підщеп повстяної вишні, піщаної вишні і терну. Але не всі сорти сливи мають хорошу сумісність з цими видами. Щеплені на них сливи мають стримане зростання, раніше вступають в плодоношення в порівнянні з сортами на сіянцях сливи домашньої (скороспілками червоною, Тульської чорної, Ренклод колгоспного і ін.). Однак слива, вирощені на названих підщепах, недовговічна. Такі дерева добре плодоносять протягом 10-12 років, після чого нерідко випадають. До того ж вишня повстяна і піщана в умовах середньої смуги може страждати від підпрівання кори на рівні кореневої шийки. Особливо часто це відбувається при випаданні снігу на талий грунт.
|
Млинці на Покрову Пресвятої Богородиці : рецепт |
14 жовтня весь православний світ відзначає свято Покрови Пресвятої Богородиці. У цей день жінки намагалися напекти якомога більше млинців.
Рецепт традиційних млинців на Покрову Пресвятої Богородиці
Покров, яким Богоматір покрила людей в Константинополі, асоціюють часто також і з весільною фатою, тому з цим днем в народі пов'язують безліч весільних прикмет і повір'їв. Крім того, до свята Покрови було прийнято навести в домі порядок і утеплити житло. Вважається, що заступництво Пресвятої Богородиці допомагає воїнам здобувати перемогу в боях. А для жінок Матір Божа - головна покровителька перед Богом, яка захищає їх, а також їх рідних і близьких від хвороб і від ворогів. Щоб всю зиму в будинку було тепло і затишно на Покрову прийнято було пекти млинці. І чим більше - тим краще, адже "як на Покрову млинців в достатку, так в достатку буде тепла і затишку всю зиму". Бабушки рецепт традиційних покровських млинців Інгредієнти: Борошно - 400 г Цукор - 3 ст. л. Яйце - 4 шт. Молоко - 1 л Олія - 3 ст. л. Сіль - щіпка Спосіб приготування: Збийте яйця з цукром, поступово введіть борошно і сіль. Влийте молоко і акуратно розмішайте до однорідної маси. Залиште на 20 хвилин. Додайте в тісто рослинне масло і смажте млинці на сильно розігрітій сковороді. Начинку для млинців можете приготувати будь-яку.
|
Лукашівка - самі зимостійкі груші : характеристика |
Груші Лукашівка - це кілька сортів груш, узагальнених збірною назвою на прізвище селекціонера А.М. Лукашова. Що відрізняє сорти Лукашівка від інших груш?
Які характеристики сортів З 1901 року Лукашов переселився в Хабаровський край, де активно займався дослідної роботою з місцевими плодовими і ягідними культурами. Потім захопився селекцією груш, і через чверть століття з'явилися перші далекосхідні культурні сорти груш. Незабаром вони стали відомі не тільки в краї, але далеко за його межами під загальною назвою Лукашівка. Автор називав сорти в честь своїх улюблених домочадців: Ольга, Поля, Тема, Ліда, Внучка, Пальміра. Ці сорти досить зимостійкі. Вони мають високу скороплодностью і мають цілком якісні плоди. Відмінності полягають в наступному: Тьома і Поля - найбільші (до 200 г), Ліда, Ольга, Пальміра - дрібніші (60-70 г), а кращі за смаковими якостями - Внучка і Пальміра. Серед Лукашовок своїми позитивними якостями виділяється сорт Тьома. характеристика сортів Дерева зимостійкі, сильнорослі, починають рясно плодоносити з 5-6-річного віку. Дорослі дерева (15 років) здатні давати урожай до 100 кг. Однак плоди груші при багатому врожаї дрібнішають. Дозрівають плоди в першій половині вересня, зберігаються не більше 2 тижнів. М'якоть їх соковита, досить ніжна, ароматна, білого кольору. Смак солодкувато-кислий з в'язкої терпкістю. Використовуються в основному для варення, соків, компотів. Майже всі Лукашівка пройшли багаторічне вивчення в умовах Підмосков'я в колекційному саду ВСТІСП. Груші перенесли сильні морози суворих зим, коли температура опускалася нижче -40о. У той же час в так звані м'які зими у Лукашовок помітно ушкоджувалася кора і нирки. Дерева захворювали і всихали. З цих причин в наших садах Лукашівка поступово виводилися. Крім того, за смаковими якостями вони значно поступаються новим підмосковним сортам. У той же час цінні якості Лукашовок використовуються селекціонерами при виведенні нових сортів. Наприклад, селекціонер С.Т. Чижов від схрещування сортів Ольга і Лісова красуня отримав широко відомі садівникам сорту Лада і Чіжовская.
|