Чим кутя відрізняється від сочива: значення інгредієнтів
Головною ознакою, чим кутя відрізняється від сочива, це те, що кутя «багата», ситна, смачна і є головним блюдом на Різдво. А сочиво їдять по щіпці або чайній ложці
Найвідоміше тлумачення куті має давньогрецькі корені від koukia або kukkia, що перекладається, як варене зерно. У «сочиво» закладено давньослов’янську основу, яка трактується, як «сік» або «сочитися».
На честь куті й сочива здавна дні перед Різдвом іменували святвечір або сочельник. Крім того, вони розрізняються консистенцією. Тому на око можна визначити, чим кутя відрізняється від сочива. Так, сочиво має напіврідку основу, а кутя — розсипчасту.
Кутя завжди була головним блюдом на Святвечір, вона стояла на чолі столу і нею насичувалися. А ось сочиво заведено їсти потрошки — одну чайну ложку. Хоча обидва блюда вважаються пісними і не завжди розрізняються господинями. Кожна готує, ґрунтуючись на смакових перевагах сім’ї — рідку або густу.
Чим кутя відрізняється від сочива: значення інгредієнтів
В Україні заведено вважати правильною і традиційною стравою — сочиво, тобто напіврідку основу з пшениці з медом. Так, два блюда інтегруються в одне. Однак у рецепті сочива завжди є горіхи і мак, а пшеницю варять на воді. У кутю додають родзинки, курагу, мед. Також до куті окремо подають піснемолоко, виготовлене з маку і горіхів.
Кожен інгредієнт різдвяної куті має певний символ:
Зерно є символом плідного і вічного життя, воскресіння та кругообігу днів. Тобто зерно в різдвяній куті символізує безсмертність або переродження душі.
Макове молоко з медом — це символ достатку і плодючості землі.