-Метки

dмае dмае ->холин ->ацетилхолин mms pomegranate адреналин алфа ниво амарант ангиотензин ацетилхолин б а д б и л к и бабини зъби билки бирена мая боралин боярышник бял имел в5 витамин b5 витамин pp витамин б5 витамин в5 витамин е витамини герань гинкго гинко глог глутатион добавки древни сортове пшеници дрожжи епифиза закваска здоровые прокты йод калий камут кардиовален киноа коронарна болест коса кръв на прах кръвно налягане кс лецитин лечебен код лечебният код лечение с вода лимец лук магнезий макробиотика мед мелатонин ми минерали мумийо нар натрий негентропия ниацин ноотропы овес овчарска торбичка очищения организма от шлаков пантотенат кальция пантотеновая кислота паразити пектин пикногенол полиненаситени мазнини пробиотици проблеми просо профилактики старения рак риба русский поль брегг серафим чичагов ситуации съдове сьомга тес техники трибузан трибулус хималайска сол хипофиза хлеб хлор холестерол холин цариче чиа щитовидна жлеза электромагнитное излучение эми энзим долголетия эпигеном

 -Рубрики

 -Поиск по дневнику

Поиск сообщений в BRES

 -Сообщества

Читатель сообществ (Всего в списке: 1) О_Самом_Интересном

 -Статистика

Статистика LiveInternet.ru: показано количество хитов и посетителей
Создан: 12.04.2013
Записей:
Комментариев:
Написано: 492


Сьомгата от север е пълна с диоксини, причинява рак

Воскресенье, 09 Июня 2013 г. 20:54 + в цитатник

Сьомга

Сьомгата, която се отглежда по изкуствен път, съдържа диоксини и повече канцерогенни вещества, в сравнение с тази, която расте в естествени условия. Най-замърсена и сьомгата, която идва от Северна Европа, показва проучване на американски учени. Те изследвали 700 риби, купени от различни места в света и установили, че изкуствено отглежданата риба е с високо съдържание на диоксини, които предизвикват онкологични заболявания. Изследователите смятат, че европейската сьомга от някои ферми в Шотландия и Фарьорски острови, е с най-голямо количество замърсители и токсини и може да увеличи риска от тумори.  Учените препоръчват, този вид сьомга да се консумира най-много веднъж на пет месеца.

Причината е в това, че в развъдниците тя се храни с концентрирана смес от рибно брашно и рибно масло, докато дивата яде други риби. Тъй като различните диоксини и индустриални химикали се отлагат в животинските мазнини, всеки вид сьомга трупа отровите в себе си.

В България сьомгата се внася предимно от Финландия, Швеция, Латвия и Норвегия. При тестовете се оказало, че рибата от Балтийско море, съдържа пет пъти повече диоксини от пределно допустимите норми. Северните държави не крият това – те посочват, че в сьомгата може да се съдържат токсини. Българските търговци обаче премълчават този факт.

Естественият оранжев цвят на сьомгата е резултат от каротеноидни пигменти в месото. Рибите, които растат на свобода, получават оцветяването от консумацията на малки миди и крил. Месото на отглежданите във ферми сьомги е бяло, но тъй като потребителите отказват да ги консумират, то се оцветява по изкуствен път. Фермерите добавят във фуража на рибата изкуствените оцветители астаксантин E161 и кантаксантин E161. Те се добиват по химичен път или се извличат от брашното от скариди. Оцветяването на месото става и след хранене със сушени червени дрожди, но синтетичните смески са по-евтини.

Изкуствено отгледаната сьомга има и друг недостатък – по-ниско съдържание на витамин D, тъй като в развъдниците я хранят със соя и хидроизолирани пилешки пера. При децата недостигът на този витамин води до изкривяване на костите, познато като рахит. А при възрастните хора, продължителната липса на витамина отключва ракови заболявания.

Рибата се лекува с антибиотици и други химикали, които също се отлагат в месото й.

Най-чиста и полезна е дивата Тихоокеанска сьомга и сьомгата от водите на Аляска, препоръчват учените. Те съветват още да избягваме пушените риби, ако не са приготвени на огън, тъй като те може да са заразени с бацила на листериозата. Това е инфекциозно заболяване, което протича изключително тежко. Може да бъде придружено с бронхопневмония, увеличение на черния дроб, хепатит и други симптоми.

Макар че ефектът от консумацията на атлантическа сьомга е опасен за здравето, Федералната агенция за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA) обмисля да разреши продажбата на генно модифицирана сьомга. Създаването на такава риба датира още от 80-те години на ХХ век, а конкретната разработка е на компанията Aquabounty Technologies. Тя работи за създаването й 14 години и е вложила в проичванията около 60 милиона долара. От компанията твърдят, че генно-модифицираната сьомга се третира с хормон на растежа, благодарение на който увеличава масата си два и половина пъти по-бързо в сравнение с обикновената сьомга. Достига тегло от 18 килограма за по-малко от 16-18 месеца след нейното раждане, докато естествено отгледаните риби достигат това тегло за 30-32 месеца.

Привържениците на здравословното хранене в САЩ предупредиха, че ГМО сьомгата, наричана Франкенщайн,  може да е опасна за здравето на човека. Не е ясно и какво ще се случи, ако модифицирани екземпляри се смесят с диворастящите риби.

7 Коментари to “Сьомгата от север е пълна с диоксини, причинява рак”

  1. 5 юни 2013

    Alex

    А замисляли ли сте се колко е здрава и полезна тихоокеанската риба, каквато и да е тя, след Фукушима. Радиоактивността сигурно си върши своята работа.

  2. 2 юни 2013

    bilyana

    mnogo e lesno da se razbere dali e diva ili otglejdana. divata e samo ot tihia okean, otglejdanata e ot atlanticheskia. tova vinagi go pishe na opakovkata ako e zamrazena ili opakovana riba. razbira se che divata e po-skypa, no e i po-vkusna, osven che e po-zdravoslovna.

  3. 1 юни 2013

    Mariyana

    Тъкмо ни убедиха колко е полезна…
    В Била едва ли знаят от къде е сьомгата или пък в някое малко магазинче а е важно да докажат, а не само да кажат-така де, ако са чели подобна статия.

  4. Тя тихоокеанската не е опасна вероятно, ама цената и при мен е около 15-18 долара на килограм. Освен това-заради същата цена, рядко можеш да я купиш прясна-просто не се купува много.

  5. 20 май 2013

    seabank

    По-дбре сафрид :-)

  6. Не, просто се интересувайте какъв е произходът на рибата. Тихоокеанската не е опасна за здравето.

  7. 20 май 2013

    Кръстева

    Има ли отличителни белези, по които можем да разпознаем дивата от изкуствено отгледаната сьомга в магазина?

http://agronovinite.com

Рубрики:  Х Р А Н И
Метки:  

 

Добавить комментарий:
Текст комментария: смайлики

Проверка орфографии: (найти ошибки)

Прикрепить картинку:

 Переводить URL в ссылку
 Подписаться на комментарии
 Подписать картинку