-Метки

dмае dмае ->холин ->ацетилхолин mms pomegranate адреналин алфа ниво амарант ангиотензин ацетилхолин б а д б и л к и бабини зъби билки бирена мая боралин боярышник бял имел в5 витамин b5 витамин pp витамин б5 витамин в5 витамин е витамини герань гинкго гинко глог глутатион добавки древни сортове пшеници дрожжи епифиза закваска здоровые прокты йод калий камут кардиовален киноа коронарна болест коса кръв на прах кръвно налягане кс лецитин лечебен код лечебният код лечение с вода лимец лук магнезий макробиотика мед мелатонин ми минерали мумийо нар натрий негентропия ниацин ноотропы овес овчарска торбичка очищения организма от шлаков пантотенат кальция пантотеновая кислота паразити пектин пикногенол полиненаситени мазнини пробиотици проблеми просо профилактики старения рак риба русский поль брегг серафим чичагов ситуации съдове сьомга тес техники трибузан трибулус хималайска сол хипофиза хлеб хлор холестерол холин цариче чиа щитовидна жлеза электромагнитное излучение эми энзим долголетия эпигеном

 -Рубрики

 -Поиск по дневнику

Поиск сообщений в BRES

 -Сообщества

Читатель сообществ (Всего в списке: 1) О_Самом_Интересном

 -Статистика

Статистика LiveInternet.ru: показано количество хитов и посетителей
Создан: 12.04.2013
Записей:
Комментариев:
Написано: 492


Камут – развенчаване на един мит

Четверг, 09 Мая 2013 г. 11:49 + в цитатник

by  • декември 20, 2012 • Eко-факти, еко измами

КамутКамутът е сорт пшеница, която има отлични хранителни качества и безспорно е чудесна храна, но е мит фактът, че e бил открит в египетските пирамиди преди повече от 3000 години. Мит е също, че има ниско съдържание на глутен и е подходящ за болни от цьолиакия. Освен това се култивира в условията на абсолютен монопол, има космическа цена и тежък екологичен отпечатък за околната среда.

“Камут” не е име на зърнена култура, а търговска марка, точно както McDonald’s. Консорциумът Kamut International Ltd регистрира този вид зърнена култура в САЩ със съкращението QK-77 и я култивира и продава в условията на монопол. Камутът е известен в целия свят благодарение на безпрецедентна маркетинг стратегия.
Някои наричат този вид зърно “пшеницата на фараона”, защото се говори, че семената на камута са намерени в средата на миналия век в една египетска гробница и са изпратени в щата Монтана, където след хиляди години са “събудени” и култивирани.

Kamut InternationalПроизведеното и продавано под марка Kamut зърно се култивира в САЩ (Монтана) и в Канада (Албърта и Саскачеван), под зоркия контрол на семейство Куин, собственик на Kamut International. Всички продукти, които носят етикета “камут” се продават под контрола на Kamut International и  Kamut Enterprises Европа.

Изключително ефективната маркетинг стратегия, която стои в основата на успеха на камута набляга на три аспекта:  предполагаемото му намиране в гробницата, приписването му на невероятни хранителни качества и предполагаемата му диетична полза при хора с непоносимост към глутен.

Ориенталското едро зърно или корасан, да го наречем с истинското му “публично” име, тъй като вече е ясно, че камут е измислено име и търговска марка – е вид пшеница, Triticum turgidum subsp. turanicum, която принадлежи към същата генетична група на твърдата пшеница: има стъбло достигащо дори до 180 cm височина; зърното е голо и издължено, по-дълго от всякакъв друг вид зърно; произхожда от Близкия Изток (Корасан е име на област в Иран); през вековете се е разпространила и по Средиземноморието, където благодарение на дребните фермери е устоял на корпоративната експанзия на твърдата и меката пшеница.

Търговската измислица по намирането на камута в гробницата

За да намерим корасан в Египет не е нужно да ходим да безпокоим фараоните в гробниците им; без да броим факта, че един вид корасан се е култивирал и продължава да се култивира в Италия. Не трябва да забравяме и факта, че трайността на зърното, което може до поникне е няколко десетки години и зависи от условията на съхранението му. Няма как да се “съживи” зърно на хиляди години, освен създаването на нарочна стратегия за задоволяване на консуматорското желание за нещо чисто, антично и екзотично. Прави чест на Kamut International, че вече не потвърждава фараонската измислица, всъщност няма вече нужда.

Вярно е обаче, че корасанът има високо съдържание на протеини, в общи линии по-високо в сравнение със средните стойности на твърдата и меката пшеница, и добро съдържание на бета-каротин и селен; за другите хранителни компоненти няма голяма разлика. Глутен: съдържа го, дори не в малки количества.

Трябва да е ясно, че както всяка зърнена култура, корасанът не е подходящ за консумация от болни от цьолиакия, защото съдържа глутен, и то повече, отколкото меката и меката пшеница.
____________________________________________________________

Камут: сух глутен 15,5%, глутен/протеин 94,5%
Твърда пшеница: сух глутен 12,5%, глутен/протеин 87,5%
Лимец: сух глутен 14%, глутен/протеин 79%
Мека пшеница: сух глутен 13,4%, глутен/протеин 80,6%
Спелта: сух глутен 17,1%, глутен/протеин 93%

____________________________________________________________

Корасанът е определено добра култура, отличен е за хляб и тестени изделия. Като всяка генно немодифицирана пшеница, която не е била подложена на форсирана селекция, се понася много добре от организма. Особено ако е продукт на био земеделие, може спокойно да се твърди, че е един здравословен продукт, без обаче да се преувеличава с безумни маркетингови средства.

КамутВисока цена, за портфейла и планетата 

Остават още три аспекта, които поставят под въпрос  марката Камут (не корасан!):
- търговският монопол, наложен от  Kamut International върху една традиционна зърнена култура, която би трябвало да е собственост на човечеството, и най-вече на тези, които във времето са го запазили и култивирали;

- високата цена на готовия продукт (от 80 до 200% в повече в сравнение с изделия от твърда био пшеница), неоправдана видно от липсата на голяма разлика в съдържанието на хранителни вещества, която се дължи на режима на монопол, на транспортните разходи, на маркетинга, който превръща храната в луксозна стока и спекулира с желанието и нуждата да консумираме здравословни храни.

Екологичният отпечатък е свързан с транспортирането на камута, защото той се култивира в другия край на света и пристига на нашата трапеза след хиляди километри. Само поради този факт не е съвместим с философията на местното потребление и израза “0 километри”, да не говорим, че имаме прекрасни български сортове пшеница.

За изнесените данни са използвани следните източници:
Associazione Italiana Celiachia (www.celiachia.it)
Istituto Nazionale di Ricerca per gli Alimenti e la Nutrizione (www.inran.it)
Kamut International (www.kamut.com)
United States Department of Agricolture (www.usda.gov)
Insitute Sciwentifique de Recherche Agronomique (http://grain.jouy.inra.fr)
Статия на A. R. Piergiovanni, R. Simeone, A. Pasqualone, “Composition of whole and refine meals of Kamut under southern Italian conditions”, Chemical Engineering Transactions, 2009, vol. 17: 891-896.

Автор: Массимо Анджелини
Превод и адаптация: www.ekomama.net

 
Siyka Stoyanova · University of Food Technology-Plovdiv
Безспорно трябва да отпаднат всички търговски 'труфила' за този продукт. Още нещо - оригиналният произход на пшеницата корасан дава право на човечеството да го реабилитира и да го използва като чудесна биологично чиста храна. Задачата на науката е да го предостави на нашата трапеза.

 

Рубрики:  Х Р А Н И
РАЗВЕНЧАНИ МИТОВЕ
Метки:  

 

Добавить комментарий:
Текст комментария: смайлики

Проверка орфографии: (найти ошибки)

Прикрепить картинку:

 Переводить URL в ссылку
 Подписаться на комментарии
 Подписать картинку