Обично я балакаю та пишу грамотно, чи на роботі, чи тут, в сєті. А зараз захотілось мені написать так, як ми балакаєм дома, в батьків. Мабуть, Ольга Дорошенко-Сагайдачна мене впечатліла.
Ітак, отдихаю я на городі, збираючи огірки. Рядом - мама мене вдохновляє расказами про сільське життя-буття. Та тикає пальцем, коли який огірок пропускаю.
Тут я вспоминаю про Ліру і про те, що нас, українців, обвіняють в бездушності: десь іде война, а ми про консервацію та рукоділля думаємо. Мама на минуту задумалась, а потом каже: "А шо ми зимой їсти будем? Я шо, пусту картошку на стіл поставлю?" Мама, канєшно, лукавить, в неї пустої картошки не дождесся. Та мислітельний процес запущений: "А шо подрузі зимой понесу?" (Да, тут такий момент - ну прийнято в них в селі зимой один до одного в гості ходить із своїми банками-закатками - ну, типа, хваляться вони так. Хто вкусніше на зиму закрив. А потом я цілий вечір по телефону слухаю, шо в когось огірки вкусніші, чим у мамці. Ой, біда!)
І тут мама видає: "А біженців чим ми будем кормить?"
"Мама! Де ми і де біженці?!"
"Та ні, представ, поселять у нас в селі біженців, в них же ні города, ні запасів, а шо люди будуть їсти? Ось я і вгощу!" Мислітельний процес продолжаєця. "Нада подругі позвонить, щоб вона на біженців тоже готовила! А якшо біженців не буде, я ше одній подругі однесу. В неї невєстка берємєнна, а син на войне" І тут мама начина хлюпать носом.
Все! Набридло мені писати суржиком, переходжу на нормальну мову. Рецепт - він повинен бути вірно написаний...
Салат із огірків із старезної книги "Домашнее консервирование" 1966 року випуску.
Я огірки чищу, так хоча б трішки зменшується гіркота. І шматочки більш компактніше "вкладаються" в банку. Ріжу як на салат скибками прямо в стерилізовані банку, ну відміряю. В банку огірків нарізаю "з гіркою". І рахую таким чином, скільки банок вийде. Сьогодні вранці було чотири з невеликим "хвостиком". Цей "хвостик" або з'їсте, або в банки впихнете)))
Всі огірки збираю в миску. Ріжу цибулю - теж як на салат. Само собою - кріп, петрушка. На кожну банку огірків - 0,5 чайної ложки солі. І перемішати. В стерилізовані банки кладу 5 горошин чорного та духмяного перцю, 1 лавровий листочок и трабмую(!) огірки. Чим компактніше, тим краще - при стерилізації всядуться. В кожну банку додаю по 1 столовій ложці оцту та 2 ложки олії. Ставлю банки в миску з холодною водою та доводжу до кипіння. В киплячій воді стерилізувати 0,5 л банка 15 хв, 1 л банки - 25 хв. Закатати.
Мариновані огірки з морквою із газети "Порадниця" за 2003 рік.
8 кг огірків та 1 кг цибулі порізати кружальцями, 8 великих морквин потерти на тертушці з великими отворами (я використовую бурякову, шматочки моркви тоді мають такий собі "кругляшечний" вид), додати 180 г солі, 300 г цукру, 400 мл оцту, 0, 5 л кип'яченої олії, 3-4 головки товченого часнику. Вимішати, залишити на дві години, розкласти по стерилізованих банках. Стерилізувати 1,5 годин. Закатати.
Приємної консервації!