-Поиск по дневнику

Поиск сообщений в Lil_a

 -Подписка по e-mail

 

 -Постоянные читатели

 -Статистика

Статистика LiveInternet.ru: показано количество хитов и посетителей
Создан: 26.03.2012
Записей: 965
Комментариев: 24
Написано: 1082


маковник с безе

Понедельник, 27 Марта 2017 г. 18:47 + в цитатник
Цитата сообщения Dama_Madama Makowiec z bezą

Makowiec z bezą

Makowiec z bezą na kruchym cieście (a właściwie półkruchym, jeśli mam być dokładna) to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makowca. Po zrobieniu kruchego ciasta na żółtkach zazwyczaj zostają nam nadmiarowe białka – tutaj zamieniają się one w chrupiącą bezową skorupkę. Jeśli kupimy zmielony mak w torebkach, to pracy przy nim nie będzie dużo – polecam takie ułatwienie. Makowiec ładnie prezentuje się na stole, jest spory (składniki na dużą, prostokątną blaszkę) i spokojnie można przygotować go dzień lub dwa przed podaniem.

Makowiec z bezą

Spód:

  • 2 szklanki mąki pszennej (290 g)
  • 150 g masła (3/4 kostki)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka jajek (białka zostawiamy do bezy)
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 400 g maku (najlepiej kupić zmielony)
  • 200 g herbatników
  • 100 g masła (pół kostki)
  • 4 jajka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 3/4 szklanki cukru (120 g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • namoczone w rumie rodzynki lub posiekane orzechy włoskie (można pominąć)

Beza:

 
  • 4 białka jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki (skrobi) ziemniaczanej

Masa makowa: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem oraz miodem. Zalewamy mak, przykrywamy i zostawiamy na 40 minut do napęcznienia. Jeśli kupiliśmy zwykły mak (nie zmielony) mielimy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa z założonym małym sitkiem.

Spód:  W czasie gdy mak pęcznieje, zagniatamy jednolite ciasto, ze wszystkich składników na spód. Można to zrobić ręcznie lub wrzucić wszystkie składniki do malaksera i zmiksować pulsacyjnie. Kulę z ciasta owijamy folią i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Blachę o wymiarach 36×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na dnie blaszki. Bardzo lekko dociskamy, aby wyrównać powierzchnię. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 12 minut. Odstawiamy do ostudzenia.

Masa makowa: Do maku dodajemy roztarte na pył herbatniki (można zmielić w malakserze, w moździerzu lub rozbić młotkiem przez foliową torebkę). Mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem i olejkiem migdałowym na puszystą masę. Dodajemy do maku. Mieszamy. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i bakalie. Gotową masę makową rozkładamy na przestudzonym spodzie.

Beza: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli. Gdy będą już białe, bardzo powoli, stopniowo dosypujemy cukier – ciągle ubijając. Miksujemy do czasu, aż cukier się rozpuści, wtedy dodajemy mąkę ziemniaczaną (wystarczy wziąć odrobinę białek między dwa palce i rozetrzeć – jeśli czuć grudki cukru, trzeba miksować dalej). Bezę delikatnie rozsmarowujemy na maku i od razu wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 160°C z termoobiegiem (lub 180 bez) przez około 45 minut. Potem piekarnik wyłączamy, w drzwiczki wkładamy drewnianą łopatkę i studzimy tak przez 10 minut.

http://zmiksowani.pl/przepis/656771

Рубрики:  КулинарЪ )/Выпечка
КулинарЪ )/Торты
КулинарЪ )/Десерты
Метки:  

 

Добавить комментарий:
Текст комментария: смайлики

Проверка орфографии: (найти ошибки)

Прикрепить картинку:

 Переводить URL в ссылку
 Подписаться на комментарии
 Подписать картинку