-Поиск по дневнику

Поиск сообщений в Lil_a

 -Подписка по e-mail

 

 -Постоянные читатели

 -Статистика

Статистика LiveInternet.ru: показано количество хитов и посетителей
Создан: 26.03.2012
Записей: 965
Комментариев: 24
Написано: 1082


Кекс радужный

Понедельник, 27 Марта 2017 г. 18:41 + в цитатник
Цитата сообщения Dama_Madama Babka kolorowa

babka kolorowa


 
Pyszna, kolorowa babka piaskowa z dodatkiem kakao i kisielu wiśniowego oraz cytrynowego. Świetna do popołudniowej przerwy z herbatą czy kawą. Ładnie wygląda i pachnie, będzie miłym dodatkiem na nadchodzące święta. Do ciasta z kisielem wiśniowym dodałam jeszcze odrobinę różowego barwnika spożywczego, a do cytrynowego żółtego. Bardzo polecam:)
(przepis z książki „słodki świat Kasi”).

  .
 
babka kolorowa
 
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
250g masła w temperaturze pokojowej
125ml oleju
240g cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego (32g)
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
260g mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 kisiel wiśniowy (40g) bez cukru
1 kisiel cytrynowy (40g) bez cukru
4 łyżki ciemnego kakao bez cukru
1 łyżka octu
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
 
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4-5 minut. Następnie dodać w dwóch partiach żółtka, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około minutę, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

3. Następnie dodać olej, ocet i wymieszać krótko mikserem. Wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać do połączenia składników.

4. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie łyżką wymieszać je z ciastem.

5. Ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać kisiel wiśniowy, do drugiej cytrynowy, a do trzeciej kakao.

6. Formę do baby o średnicy 24-25cm posmarować masłem i posypać mąką. Do blaszki przełożyć poszczególne ciasta i wyrównać. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7. Babkę ostrożnie wyjąć z blaszki i przed podaniem posypać cukrem puder.

Udanych wypieków:)
 
babka kolorowa
 
babka kolorowa

http://www.malacukierenka.pl/babka-kolorowa.html

Рубрики:  КулинарЪ )/Выпечка
КулинарЪ )/Десерты
Метки:  

 

Добавить комментарий:
Текст комментария: смайлики

Проверка орфографии: (найти ошибки)

Прикрепить картинку:

 Переводить URL в ссылку
 Подписаться на комментарии
 Подписать картинку