Без заголовка |
Biała kiełbasa nierozłącznie kojarzy się z Wielkanocą. Oczywiście najlepsza jest taka zrobiona własnoręcznie od początku do końca, ale bez przesady. Kupiona w sklepie dobrej jakości surowa kiełbasa również jest smaczna. W moim rodzinnym domu biała kiełbasa nie była popularna, wszyscy woleli wędzoną swojską, pachnącą dymem i czosnkiem. Ja od paru lat kupuję białą kiełbasę i przyrządzam ją na różne sposoby. Najprostsza i najszybsza, a równocześnie bardzo dekoracyjna i smaczna jest moja dzisiejsza propozycja białej kiełbasy pieczonej z ciastem francuskim w kształcie ślimaka. Smakuje na ciepło i na zimno! Można ją przygotować w Wielką Sobotę wieczorem i upiec rano przed śniadaniem wielkanocnym.
Składniki:
• surowa, cienka biała kiełbasa - pęto w kształcie ślimaka
• 1/3 płata ciasta francuskiego
Wykonanie:
• Rozwinąć płat ciasta francuskiego i pociąć radełkiem na ok. 6 sztuk 1 cm paseczków.
• Rozwinąć kiełbasę ze ślimaka i zawijać na niej paski ciasta francuskiego aż do samego końca.
• Kiełbasę ponownie zwinąć w ślimaka, przygnieść ręką, aby ciasto nie odstawało i skleiło się ze sobą.
• Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 20-30 minut.
http://tocokocham.com/ksiazka-kucharska/36-przekas...ak-z-bialej-pieczonej-kielbasy
Рубрики: | пасха |
Комментировать | « Пред. запись — К дневнику — След. запись » | Страницы: [1] [Новые] |