|
Ingrediente:
1 pui de 1 – 1,5 kg.
400 gr. ceapa
4 oua
100 gr. ciuperci
ulei
sare, piper, mirodenii
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Pentru inceput, vreau sa va asigur ca galantina se prepara mult mai usor decit pare la prima vedere.
Sa incepem cu legumele.
Spalam bine ciupercile si le punem la fiert in putina apa cu sare. (Eu le-am stropit cu apa si le-am dat pt. 1 minuta la microunde, am obtinut acelasi rezultat, doar ca mult mai rapid).
Taiem ceapa in bucati mascate, si o prajim in putin ulei pina devine sticloasa si se inmoaie.
O luam de pe foc cind abia incepe a se rumeni, si e de culoare deschisa.
O rasturnam intr-un druslag, ca sa se scurga excesul de grasime si suc, si o dam la o parte.
Cit ceapa se raceste, ne ocupam de pasare.
Se spala bine gaina curatata exterior si interior, si incepem sa scoatem de pe ea toata pielea, care trebuie sa ramiie intreaga!
Nu trebuie sa va temeti de procedura putin migaloasa, deoarece totul de desfasoara simplu si usor.
Principalul sa nu va grabiti, sa nu rupeti pelita.
Incepem de la git: mai mult cu ajutorul degetelor, cu grija daca avem unghii, impingem usor intre carne si piele, si o dezlipim.
Cand se va ajunge la aripi, cu ajutorul cutitului se taie la incheieturile aripilor in asa fel , ca aripele sa ramana intregi, cu pelita impreuna.
Se coboara in jos si se dezbraca pielea ca un ciorap, veti vedea ca merge destul de repede pe piept.
Pelita si de pe spatele gainei, unde e lipita de sira spinarii, se dezlipeste un picut mai greu. Acolo trecem cu grija cutitul intre piele si os sa se dezlipeasca.
Si acum , din nou coboram in jos, si dezlipim pielea de pe piciare pina catre copanelul pulpei, aici ne oprim. Cu ajutorul unui cutit bun sau a unui toporas de bucatarie retezam osisorul astfel, incit copanelul sa ramina atasat de pielita.
Cand ajungem la coada, facem o taietura perpendiculara in locul unde se incepe coada.
Si gata… am ramas cu gaina dezbracata intr-o mina, si pielita in alta!
Coasem cu ata pielea pe unde este rupta, lasind un singur orificiu linga git, cit sa incapa o lingura.
Cu un cutit ascutit, scoatem carnea de pe oase incepind de la piept. Carcasa o punem in congelator, pina ii va veni si ei rindul la o ciorbita ;)
Carnea se trece de 2-3 ori prin masina de tocat impreuna cu ceapa calita, sau se paseaza intr-un procesor (cum am facut eu). Trebuie sa obtinem o tocatura cit mai fina posibil.
Separam albusurile de galbenuse.
Intr-un bol, amestecam tocatura cu galbenusele de ou si ciupercile fierte. Daca va place, mai puteti adauga si niste cubusoare de ardei gras rosu, sau morcov fiert, fistic, boabe de mazare verde pentru un plus de culoare. Eu m-am limitat la ciuperci.
Asezonam cu sare si piper negru macinat si amestecam bine.
Mixam albusurile spuma tare, si le adaugam compozitiei.bAmestecam cu grija, ca umplutura sa ramiie aerata si spumoasa. Nu va faceti griji daca umplutura va pare cam ”lichida”, e ok.
Ca sa fiti siguri de gustul obtinut, puteti praji o mica pirjoala si sa gustati, daca mai trebuie de potrivit cu ceva gustul umpluturii.
Incalzim cuptorul la 170 C, si infierbintam un ceainic cu apa.
Clatim pielea de gaina in apa rece, si o umplem cu umplutura preparata. Ridicati de aripi in sus, si scuturati putin, ca umplutura sa se repartizeze uniform, si sa umple bine si piciorusele.
Atentie, gaina nu trebuie umpluta pina la refuz, deoarece in timpul coacerii sa nu plesneasca!
Coasem gitul cu ata, si de ce e mai greu am scapat! :D
Asezam puiul intr-o tava cu borduri mai inalte, impreuna cu citeva boabe de piper si o frunza de dafin.
Turnam apa fierbinte deasupra, cam pina la jumatatea puiului.
Nu va sfiiti sa turnati apa chiar peste pui, astfel ca pielea sa se ”zgribuleasca” si sa se stringa putin. Asta ii va miscora sansele sa crape la copt.
La dorinta, puteti sa ungeti suprafata puiului cu ulei sau maioneza. Eu nu am uns cu nimic, deoarece, dupa parerea mea pielita contine indeajuns grasime pentru a forma o crusta rumena.
Dam tava in cuptorul preincalzit la 170 C si coacem 30 minute, apoi scadem temperatura la 150 C si coacem inca aproximativ jumatate de ora (deja va orientati dupa cuptorul pe care il aveti).
Cert este ca e gata, cind curge suc transparent daca este impunsa cu scobitoarea.
Cit timp puiul se coace, avem vreme destula de a ne ocupa de garnitura. Eu am avut pofta de niste taietei pe ou de casa, cu untisor….mmmm )))
Et voilà:
Proaspat scoasa din cuptor, rumena de mai mare dragul!
Scurgem zeama din tava si lasam gaina nitel sa se racoreasca, pentru a fi portionata. Nu uitam sa scoatem atele cu care a fost cusuta! Cu un cutit ascutit, feliem cu grija galantina,
apoi cu o lopatica transferam feliile pe un platou, in forma initiala de pui.
Dam friu liber fanteziei la decorat, apoi servim cu muuulta pofta!
O bunatate, ce mai vorba….
Pofta mare!
http://gustosel.com/2014/01/08/galantina-de-pasare-cu-ciuperci/
: | |