-Видео

Ciasto Kubu[
Смотрели: 3 (0)
Ciasto Shrek
Смотрели: 9 (0)
Ciasto Cappuccino
Смотрели: 9 (0)
Krajanka makowa
Смотрели: 1 (0)

 -Поиск по дневнику

Поиск сообщений в Lara_Ku

 -Подписка по e-mail

 

 -Статистика

Статистика LiveInternet.ru: показано количество хитов и посетителей
Создан: 01.05.2014
Записей: 303
Комментариев: 32
Написано: 347


SERNIK CHAŁWOWO - CZEKOLADOWY Z BRZOSKWINIAMI (na zimno)

Суббота, 03 Мая 2014 г. 12:56 + в цитатник

sernik chałwowo-czekoladowy z brzoskwiniami(na zimno)1

Składniki na spód (duża tortownica o średnicy 30cm):

  • 200 g wafelków o smaku śmietankowym lub waniliowym
  • 200 g chałwy o smaku orzechowym lub waniliowym
  • 100 g masła

 

Składniki masy serowej:

  • 750 g  serka śmietankowego kremowego
  • 4 żółtka
  • 150 g masła
  • 250 ml śmietanki kremowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 16 g cukru wanilinowego lub z naturalną wanilią
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 4 - 5 łyżeczek żelatyny + ok. ¼ zimnej wody + ¼ wrzątku 

 

Składniki masy śmietanowo - brzoskwiniowej:

  • 500 ml śmietanki kremowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub z naturalną wanilią 
  • 3 łyżeczki żelatyny + ok. ¼ zimnej wody + ¼ wrzątku 
  • 1 puszka brzoskwiń 

 

dodatkowo:

  • wiórki czekolady mlecznej 

 

Wykonanie spodu:

Drobno pokruszone wafelki mieszamy z pokruszoną chałwą i  roztopionym masłem. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy do dużej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w chłodne miejsce ( nie schładzamy zbyt mocno).

 

Wykonanie masy serowej:

Masło ucieramy robotem ręcznym do białości. Dodajemy cukier puder i wanilię. Jajka sparzamy wrzątkiem i dodajemy po jednym żółtku, dalej ucieramy. Gdy składniki się połączą dodajemy po 1 łyżce serka śmietankowego. W trakcie dodawania serka wsiewamy małymi porcjami kakao. Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową.

Żelatynę zalewamy zimną wodą do napęcznenia, po czym rozpuszczamy ją w jak najmniejszej ilości wrzątku. Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumieniem do masy serowej,  mieszając robotem na najmniejszych obrotach.

Masę serową wykładamy na waflowo- chałwowy spód, równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni i odstawiamy do  zatężenia w chłodnie miejsce ( np. do lodówki). 

 

Wykonanie masy śmietanowo - brzoskwiniowej:

Brzoskwinie dokładnie odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Śmietanę ubijamy na sztywno mikserem, dodajemy cukier, wanilię. Wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i delikatnie mieszamy robotem ręcznym na najmniejszych obrotach. Dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie, mieszamy i natychmiast wykładamy na warstwę serową. Równomiernie rozprowadzamy i ponownie wstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy wiórkami mlecznej czekolady.

 

 sernik chałwowo-czekoladowy z brzoskwiniami(na zimno)1

 

sernik chałwowo-czekoladowy z brzoskwiniami (na zimno)

 

 sernik chałwowo-czekoladowy z brzoskwiniami(na zimno)1

Рубрики:  ТОРТЫ/- торты без выпечки
ТОРТЫ/- чизкейки,сырники


Процитировано 1 раз
Понравилось: 1 пользователю

 

Добавить комментарий:
Текст комментария: смайлики

Проверка орфографии: (найти ошибки)

Прикрепить картинку:

 Переводить URL в ссылку
 Подписаться на комментарии
 Подписать картинку