-Рубрики

 -Поиск по дневнику

Поиск сообщений в Рецепты_от_КУМЫ

 -Подписка по e-mail

 

 -Интересы

рецепты украинской кухни: забытой и современной

 -Статистика

Статистика LiveInternet.ru: показано количество хитов и посетителей
Создан: 12.07.2013
Записей: 870
Комментариев: 196
Написано: 1191


Пляцок "Світлячок"

Четверг, 26 Ноября 2015 г. 12:29 + в цитатник
Мальва2015 все записи автора

У ті давні-давні часи, коли я смакувала бабусини смаколиками, пляцок — то був найдивовижніший, найсмачніший і найфантастичніший смаколик, який лише можна було собі уявити.

Це був той найбажаніший гостинець, шматочок якого, загорнувши у серветку, так бережно несли у руках дорослі з весілля чи іншої дорослої гостини своїм дітям, що залишилися дома.

Як ми чекали тих різнокольорових шматочків: з шоколадними та горіховими прошарками високі пляцки, пишні сирники, ароматні маківники, дрібні ласощі.

Ми дуже тішились тоді, бо вдома часто не було можливості спекти пишного та доброго пляцка у зв'язку з постійною відсутністю інгредієнтів: якщо була сметана, то не було в той час масла, якщо було згущене молоко, то не було маку, якщо були яйця, то не було шоколаду.

Пляцок "Світлячок"

Хронічний дефіцит так потрібних для випічки пляцків добрих та смачних інгредієнтів спонукав господинь постійно фантазувати, створюючи нові пляцкові шедеври «практично з нічого», бо на свята треба було готувати смаколики, а не було з чого.

Саме родом з того періоду пляцки «Генерал без яєць» чи «Курка в декреті» (це пляцки, що випікались взагалі без яєць), «Томатний» (коржі випікались на основі томатної пасти), крем «Сніжок» на основі манної каші, цукру та масла.

І що найголовніше — пляцки «економ-варіанту» виходили дуже смачними.

Тож сьогодні, згадуючи ті часи, коли господині не зважаючи на скрутні часи створювали і створювали нові пляцки, хочу поділитись і я своїм пляцком «Світлячок».

Чудове поєднання шоколадно-горіхового коржа, сирної начинки, карамельного крему та желе дуже смачне.

Особливістю цього пляцка є красивий зріз, який нагадує світлячків: на темному шоколадно-нічному фоні яскрві біло-червоні цяточки «світлячки».

Ідею, як зробити так, щоб в одному коржі без особливих зусиль одним пластом розміщалась шоколадна основа, сирне півколо та яскраве малинове желе мені спала недавно.

Справа у тім, що сирні смужки, викладені поверх шоколадного тіста, при випіканні самі заходять у тісто, і одночасно утворюючи зверху над тістом горбик.

А після випікання та охолодження цей горбик (бо там була пустота з гарячим повітрям під час випікання) провалюється вниз у шоколадну основу, утворюючи ложбину для заливки желе.

В результаті у пляцка виходить дуже красивий зріз у вигляді «світлячків».

Інгредієнти

Сирна маса
300 г
3 ст. ложки
2 ст. ложки
20 г
1 шт.
 
Шоколадний корж
шоколад чорний (з лісовим горіхом)
100 г
3 шт.
100 г
60 г
1 ч. ложка
1 г
100 г
2 ст. ложки
 
Малинове желе
300 мл
4 ст. ложки
1 ст. ложка
 
Крем:
300 г
150 г
 
Розраховано на 20 порцій
ПРИГОТУВАННЯ

Пляцок «Світлячок»

КОРЖІ (інгредієнти в рецепті подані на 1 корж): Яйця збити з цукром на дуже пухку масу (збивати 7-8 хвилин).

Шоколад подрібнити за допомогою кухонного комбайна та розтопити на водяній лазні разом з маслом.

Вистудити та домішати його в яєчну масу. Усі сухі компоненти (борошно, розпушувач, сіль, какао) просіяти та порціями акуратно вмішати в яєчну масу.

Форму розміром 22х22 см вистелити кулінарним папером та вилити тісто.

Сирну масу (ця маса розрахована відразу для двох коржів, тому її слід розділити навпіл після приготування) (усе потрібно здрібнити за допомогою кухонного комбайна металевим ножем на абсолютно однорідну масу)помістити у кулінарний шприц з насадкою «Носик для начинки еклерів» та витиснути поверх тіста паралельні сирні смуги.

Таких смуг у кожному коржі має бути 5 штук.Готувати корж «до сухої скіпки» при 180℃.

На це піде приблизно 25 хвилин. Спекти два таких коржі та вистудити.

Під час охолодження сирна маса, яка при випічці зануриться у шоколадне тісто, а також підніметься над тістом горбиком, опуститься вниз у тісто, утворивши ложбини (5 штук).

У ті ложбини слід викласти майже застигле малинове желе.

Для желе замочити желатин у 50 мл малинового соку(свіжовичавленого, можна використати заморожену малину).

Решту соку разом з цукром довести до кипіння.

Зняти з вогню. Додати набухлий желатин та розмішати до розчинення желатину.

Вистудити до стану початку застигання.
КРЕМ: масло кімнатної температури збити на пухку масу. Частинами додавати варене згущене молоко, постійно збиваючи.

Коли желе добре застигне, змастити корж кремом, а зверху викласти другий корж, слідкуючи, щоб сирно-желейні смужки у верхнього та нижнього коржа співпали по довжині.

Зверху пляцок оформити шоколадною глазуррю та сушеною малиною. Перед подачею пляцок нарізають на невеличкі порційні шматочки: ромбики, квадратики чи прямокутники.


Смачного!

55.png


 

Серия сообщений "Пироги":
Часть 1 - Тертый пирог - 28 рецептов с фото
Часть 2 - Манный яблочный пирог
...
Часть 12 - Пирог из творожного теста с яблоками
Часть 13 - "Пирог Анке"
Часть 14 - Пляцок "Світлячок"
Часть 15 - Юлькин пирог... Боже мой, какая же это вкуснятина!!!
Часть 16 - Пирог с консервированными ананасами
...
Часть 35 - Необычно.Груши в слойке .
Часть 36 - Яблочная вкусняшка
Часть 37 - Клюквенный чизкейк

Метки:  

Процитировано 1 раз
Понравилось: 2 пользователям