Конфитюр из клевера |
Конфитюр из клевера
В кастрюльке нагреваем сок и вино до 60 градусов. Добавляем цветы и отставляем охлаждаться. Убираем в холодильник на 24 часа.
На следующий день процеживаем через сито, старательно отжимая цветы. Затем еще раз процеживаем сквозь ткань. Полученный клеверный сок смешиваем с лимонным соком. Добавляем сахар. Доводим до кипения. Варим 3 минуты не прекращая помешивать. Горячим разливаем в стерелизованные банки, закручиваем, переворачиваем на 10 мин.
Срок годности 3-6 месяцев в прохладном месте.
http://cukierniczekreacje.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?2
Kto by pomyślał, że inicjatywa jednego człowieka( Gosiu, to o Tobie ) może mieć tak ogromny wpływ na wielu ludzi, którzy niejednokrotnie po raz pierwszy sięgnęli po kwiatek, by sprawdzić jak smakuje. Mam wrażenie, że jest nas coraz więcej i bardzo mnie cieszy, że mogę dołożyć i swoją cegiełkę, do tej budowli. Fascynacja roślinami rośnie w siłę, bo samej udało mi się namówić kilka znajomych osób do zrobienia kwiatowych konfitur i syropów. To nie fanaberia, czy modny trend, to spadek po naszych przodkach, potrafiących w fantastyczny sposób wydobyć z roślin wszystko, co najlepsze dla zdrowia.
Idąc tym tropem zrobiłam miód z płatkami róży i galaretkę z koniczyny łąkowej, która swym smakiem ( czyżby za sprawą wina i cytryny?) Przypomina galaretkę z maku, lecz pachnącą bardziej słodko i trawiasto. Miody możemy robić różne. Świeże lub ususzone płatki róży i nasz ulubiony miód, da nam miód różany a ususzona sproszkowana pokrzywa i liście orzecha włoskiego, pozwoli otrzymać miód pokrzywowy. Prawda, że proste?
Przepisy do tegorocznej edycji „Kwiatowej książki – Klub Kwiatożerców”
Oraz „Akcja przetwory”
Galaretka z koniczyny łąkowej
Z powodu ataku os udało mi się uzbierać jedynie 100 g główek koniczyny bez zielonych listków (ok. 1 litr w naczyniu) i dzięki temu otrzymałam 2 średniej wielkości słoiczki oryginalnej w swoim smaku galaretki. Koniczyna i pektyna skoro nie mają ze sobą nic wspólnego, to świeżo wyciśnięty sok jabłkowy oraz cukier żelujący jest niezbędny. U mnie galaretki dodawane są do jogurtów, zarówno mlecznych jak i tych sojowych, więc i ta znajdzie swoje zastosowanie.
*przepis z niemieckiego tłumaczenia „Przetwory”
Składniki:
Do rondelka wlewamy sok z jabłek i wino. Podgrzewamy do 60 st. C, dodajemy kwiaty i odstawiamy do ostudzenia. Przenosimy do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia przelewamy przez sito, wyciskamy cały płyn z kwiatków i jeszcze raz przecedzamy przez szmatkę. Sok z koniczyny mieszamy z sokiem cytrynowym. Dodajemy cukier, doprowadzając płyn do wrzenia. Gotujemy 3 minuty, nie przerywając mieszania. Wypełniamy galaretką ( postać płynna) słoiki, zakręcamy i stawiamy na denkach na 10 minut.
Przechowujemy w chłodnym miejscu 3-6 mc.
http://cukierniczekreacje.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?2
Рубрики: | 16. Готовим сами/Консервация сладкая |
Комментировать | « Пред. запись — К дневнику — След. запись » | Страницы: [1] [Новые] |