Для самої зупи -
6-8 квашених огірків і шклянку або й дві огіркового росолу
5-6 бараболь
2 моркви
велика цибуля
пора
букетик кропу
свіжий майоран
3 зубчика часнику
5-6 чубатих ложок заздалегіть звареного пенцаку
кілька ложок сметани
сіль, перець чорний і пахучий, ложка борошна і всіляке таке
Огірківку можна варити на грибковому росолі (тоді вона пісна) або, наприклад, на росолі з курячих потрушків - шлунок, серце, шийка..
Спочатку зварила росіл, потім все що в ньому варилося викинула, ребра витягнула і обібрала м'яско, вкинула потерту на грубій терці моркву, порізану кубиками цибульку і за 5 хвилин - картоплю і пору.
В іншу ринку потерла на грубій терці половину огірків, решту - нарізала кружальцями. Залила шклянкою води і поставила варитися на 20 хв. Після того витиснула сюди часничку.
Огірковий росіл розмішала зі сметаною і ложкою борошна. Тут також акуратно розмішала пенцак, щоб не пошкодити зернят.
Коли картопля вже майже зварена - додала огірки, бовтанку росолу зі сметаною і кашою. Дала прокипіти 5 хвилин і вимкнула.
Подається така зупа з посіченим кропом і гріночками. В мене на грінки ще намазані шкварки для повного щастя ))
P.S. І в коментарях правильно зауважила пані Надія Кіма, що пенцак можна варити разом з ребрами. Я не впевнена чому ми даємо його попередньо звареним, але може тому щоб легше контролювати ступінь приготування.