http://lety-culinaryadventure.blogspot.com/2010/04/blog-post_14.html
Рецептата е тази:
Мая за хляб, колкото половин кибритена кутийка се разтваря в
100 мл. хладка вода, щипка
захар и
1с.л.брашно. Ха сега де! След вимателно взиране в кибритена кутийка и пакетче прясна мая за хляб, реших че половин пакетче от 42-грамовите, ще е достатъчно. :)
След като шупне, се добавят още
200 мл. хладка вода (аз сложих с телесна температура),
1 с.л. олио и
две щипки сол. Замесва се тесто с
около 500 гр. пресято брашно и се оставя да втаса.
Тавичка се намазва с масло или олио. В купичка се смесват
1 с.л. олио и
1с.л. свинска мас (аз обаче, използвах чисто масло вместо мас), пръстите се намазняват и от втасалото тесто се откъсват малки парчета, които се оформят като кръгли хапки и се нареждат в тавата. Оставят се около 30 минути да втасат отново.
През това време се приготвя
крем от:
2 пълни с.л. брашно, 2/3 пакетче размекнато
чисто масло (от 125 грамовите пакетчета),
1 с.л. мас (но нея аз я пропуснах),
1 с.л. вода, 1 яйце и
щипка сол. Разбиват се добре и с получения крем се заливат втасалите милинки.
Около 15 минути след заливането се пекат в предварително загрятата фурна.
В рецептата пише силна фурна, без уточнение на градусите. Аз пекох на
200 градуса, не посмях на повече, но се получиха добре.
2-ри вариант на заливка:
125-грамово пакетче чисто масло се стопява в микровълновата фурна, прибавя се
чаена лъжичка сол,
3-4 с.л. галета. Бърка се до еднородна кашичка. С нея се поливат милинките и после се пекат като в първия вариант на рецептата.
Да ви е сладко!